Orgatec 2014

2015 május 5, kedd
Írta: Antares Hungary

Az irodabútorok szektorának legjelentősebb európai szakmai seregszemléje a 2 évenként megrendezett Orgatec kiállítás Kölnben.

A nevében rejtőző rövidítés szerint a modern irodai ’munkaszervezés technikai’ feltételeit bemutató esemény elsősorban az irodai korpusz- és ülőbútorok, továbbá a közösségi terek berendezései, térelválasztók, akusztikai megoldások, különböző bevonó anyagok (pl. kárpitok, padlók), valamint világítás- és egyéb, irodában használatos technika bemutatásának ad teret.

A kiállítás számaiból: a bő 10 hektárnyi területre 41 nemzetből érkezett a 624 kiállító. Látogatók is voltak szép számmal, közel ötvenezren 120 országból. A számok is mutatják, hogy a szakmának nemcsak Európában, de világviszonylatban is egyik mértékadó rendezvényéről van szó. A világ vezető gyártói mutatták be olyan újdonságaikat, amelyekkel válaszokat adnak a rugalmas keretek között történő, optimális munkavégzés kihívásaira, illetve az emberek által támasztott növekvő igényekre.

Az Antares standján a legnagyobb érdeklődést keltő modellnek az Omnia bizonyult, amellyel a szakvásár napjaiban léptük át az éves 5000-es megrendelési darabszámot. Bár az értékesítésben a fekete színű változatai adták a túlnyomó többséget, a standon a fehér volt népszerűbb. A csak napokkal az Orgatec előtt elkészülő Luca volt a másik fókusztermék, tökéletes minimalista vonalai és korábban még nem látott varrástípusa vonzották a figyelmet. Ezeken kívül újdonságnak számított még az Aoki tárgyalószék kecses formájával, különösen a teljesen kárpitozott változatában. És, ugyancsak a minimál ideál jegyében a Vertica is tetszést aratott. Az ugyancsak Antares fejlesztésű, bár már nem új Lei 2 éve is szerepelt, most a 24 órás, intenzív használatra alkalmas változata volt kiállítva. A lobby kategóriát ezúttal
a Soft modellek (fejtámlával és anélkül) képviselték, illeszkedve a szögletes, letisztult formavilágba, ami továbbra is az uralkodó trend – nem csak az Antares székek rendszerében.

orgatec2Ami a kiállításról elhozható és szavakba önthető, azt leginkább csak személyes véleményként tudnám visszaadni (és a felidézésre szavaknál alkalmasabb fotókkal, ahogyan arról már elektronikus csatornán képet adtunk). A legmarkánsabb trendvonal saját és mások megállapítása szerint is most a mozgás volt. Míg 2 évvel ezelőtt szerintem az akusztikai megoldások voltak meglepően nagy számban bemutatva, most a mozgáson, illetve annak lehetővé tételén, a könnyen változtatható munkafeltételeken és az egyes életterek (munka-otthon-közösségi terek) közötti szabad átjárás biztosításának lehetőségein volt a fókusz. Persze ez az irányvonal a forgószék tekintetében kaphat legnagyobb teret: az ember munka közbeni foglalatát adó ’ülőgépek’ minden irányban mozgó és mozgatható megoldásai: például a Rovo standján, elmondásuk szerint minden az Ergobalance körül forgott. De az Aeris standja is zsúfolt volt minden alkalommal, amikor arra haladtunk el, nem csoda, OYO székük gyanús, hogy ikonikussá fog válni, annyira eltalált, egyedi, mozgását és formáját  tekintve egyaránt.

orgatec3A székek esetében még egy megfigyelés: talán kis túlzás, de szinte minden második szék hálós támlával készült, továbbá sokuknak az ülése is. Ha visszaemlékszem az Antares 14 évvel ezelőtt bevezetett ’Ergodynamik’ kollekciójára, és az abban szereplő hálós székekre, akkor azt lehet mondani, az nyilván idő előtti volt, és nem csoda, hogy akkor még csak néhány száz darab kelt el belőlük. Ma viszont a jelen valóság meghatározó része az irodai székek terén is a net.

A mozgás motívuma megjelent a sok állítható magasságú íróasztal esetében is, amely megoldás nem vadonatúj, de ilyen jól érzékelhető volumenben most láttuk itt először. A klasszikus, kb. 75 cm magas íróasztal, ami mellett ülve lehet dolgozni és amit – az asztallapot megemelve – néhány másodperc alatt, kb. 110 cm magas álló munkaállomássá lehet átalakítani, hogy az ember könnyen megváltoztathassa munkapozícióját és ne merevedjen be egyetlen testtartásba a hosszú, gyakran 8 órát meghaladó napi munkájában. És ezek közül a legtöbb egy gombnyomásra, csendes elektronikus motor által mozgatva vált át az egyik funkcióból a másikba. Az átjárás biztosítása olyan értelemben is trend, ahogyan az élet is hozza: a szellemi munkát végző ember a mobil számítógépes eszközöknek is köszönhetően már régen nem azonosítható az irodai emberrel. Sőt, a határok egyre kevésbé kontúrosak a hivatalos és nem hivatalos életterek között és ezt a fejlesztések is lekövetik.

A többihez hasonlóan a technológia által generált áramlathoz tartozik az a jelenség is, hogy az asztalok munkafelületei, és egyáltalán az iroda felülete csökken, ami részben az adattárolás 20 év alatt történt forradalmi változására (adathordozók, adatfelhők vannak a teremnyi irattárak helyett), részben a távmunka feltételeinek megteremtésére vezethető vissza: nem mindig minden munkatárs van az irodában, amikor dolgozik..

orgatec4A színeket illetően a szürke (és vagy 50 árnyalata), valamint a kék nem megszokott változatai tűntek trendszerűnek.

Összefoglalásul: az érzékelt trendek, amelyeket talán nem is csak az Orgatec, hanem a jelen hétköznapjain bennünket érő egyéb impulzusok tettek számomra észlelhetővé, ezek voltak: mozgás, akadálytalanság, ezek mentén az egészség őrzése, könnyű átjárhatóság különböző terek és munkafázisok között, valamint a munka közegében a jól-lét érzését biztosító laza, de mégis hatékonyságot garantáló munkafeltételek megteremtése. Érdemes volt belemerülni az ezen impulzusokat sűrítve kínáló kölni Orgatec vizébe… A következő kiállítás dátumát már beírtam az outlook naptáramba.

írta: Fálkenheim Réka

< Vissza a tudástárhoz
Ugrás a tetejére